A történetbe csomagolt történet története: Lopott szavak kritika

Lopott1

Milyen szerepet játszik egy író életében a hivatása? Miben rejlik a szakma nehézsége? Milyen hatást gyakorolnak múltbéli döntéseink a jelenünkre és a jövőnkre? Szentesíti-e a cél az eszközt a siker felé vezető úton? Lee Sternthal 2012-es drámájában, a Lopott szavakban különböző idősíkokon mutatja be két férfi sikereinek és kudarcainak összefüggéseit és sorsuk összefonódását.

A Lopott szavak története olyan, mint amikor születésnapunkra tréfás kedvű barátainktól egy hatalmas dobozt kapunk ajándékba, mely egy kisebb dobozt rejt, s az pedig egy még kisebbet, és a legvégén maradó parányi kis csomagban találjuk csak meg az igazi meglepetést. A film cselekménye három idősíkon játszódik, a jelenben, a múltban és a régmúltban. A dráma egyszerre populáris és enyhén művészies. Olyan alkotás, amely elgondolkodtat és lelassít, de mindezt emészthető formában teszi. Sternthal azzal szembesít minket, hogy ebben az univerzumban minden összefügg, s életünk minden egyes pillanatában kölcsönösen hatással vagyunk egymásra. Az összekötő kapocs a bemutatott sorsok és a különböző idősíkok között az írás, az írói hivatás és főképpen egy könyv, amely világsiker lesz és mindkét főhősünk életében meghatározó szerepet játszik.  A dráma olyan fogalmak mélyebb megértésére fókuszál, mint a siker, a kudarc, a hazugság, az elszalasztott lehetőségek és a rossz döntések.

Lopott2

Rory Jansen (Bradley Cooper) jómódú családból származik, és értelmiségi körökben mozog. Szorgalmas és lelkes író, de hosszas és kitartó próbálkozás után sem tudja elérni, hogy kiadják a könyvét. Egy nap talál egy régi kéziratot, amely igen nagy hatást gyakorol rá. Rory nem tudja kiverni fejéből a megkapó sztorit, s azt kívánja, hogy bárcsak ő írta volna. Éppen nehéz helyzetben van, mivel tehetős apja egyértelműen tudtára adja, hogy nem kívánja tovább finanszírozni az írói próbálkozásait s kéri, hogy keressen magának egy normális hivatást. A fiatal író némi lelkiismeret-furdalás után meghozza a nem túl etikus döntést, és saját nevén publikáltatja az ismeretlen szerző művét. Az alkotás elénk tárja, hogy Rory miért dönt így. Az ambiciózus férfi nem szeretné feladni az álmait, végtelenül kellemetlennek találja, hogy a sok átdolgozott éjszaka ellenére sem tudja tartani barátaival a lépést anyagi téren és persze szépséges feleségének (Zoë Saldana) is szeretne imponálni. Aztán láthatjuk azt is, hogy mennyire szenved attól, hogy hazugságban él, s hogy nem a saját érdeme a dicsősége. Végig jó a filmben, hogy nem fekete – fehér, nincs egyértelműen jó vagy rossz. Árnyalt szituációk és árnyalt karakterek vannak. A szereplők olyanok, mint a hús-vér emberek. Nem mindig tudják, hogy mit miért csinálnak, nem mindig viselkednek következetesen. Küzdenek, hibáznak és elbuknak. Rory igazi szenvedése csak akkor kezdődik, amikor egy rendezvényt követően egy parkban találkozik „műve” igazi szerzőjével, az öreggel (Jeremy Irons), aki elmeséli neki életének és a könyv születésének a történetét. Ő képviseli azt az írói tehetséget, amelyet semmi sem állíthat meg. Sem a háború, sem a nyomor, sem a családi tragédiák. Ha ez a fajta tehetség valakinek megadatik és szorgalommal is társul, akkor az előtör és világsikert jelent(het). A színészi játék végig jó és kihozza a történetből, amit ki kell hoznia. Főleg Jeremy Irons kiemelkedő, az ő jelenetei mozgatják meg igazán a néző érzelem- és gondolatvilágát.

Lopott3

A Lopott szavak jó film. A történet érdekes és elgondolkodtató kérdéseket vet fel, az idősíkok közötti ugrálás megtornáztatja az agyunkat, a jó színészi játék pedig mindezt élvezhetővé teszi. Tökéletes program őszi estékre azoknak, akik tehetségről, ambíciókról és karrierjükkel kapcsolatos nagy kérdésekről szeretnének mélázni egy kicsit. 80%

Be the first to comment

Leave a comment